DEMOKRASİ BİR YÖNETİM ŞEKLİDİR.

Atilla Morçol;Konya/28.06.2017
Demokrasi sadece bir yönetim şeklidir;halkı yönetimini;yönetime talip olanlar arasından  bizzat halkın seçime sunan bir yönetim şekli.
Demokrasi ne dindir ne ideoloji;sadece  yönetim şekilleri içinde  Halkın İradesini en güçlü şekilde yansıtan bir yönetim şeklidir.
Demokrasiye “din” diyenler;farkında olmayarak İslamı demokrasiye indirgeyerek  demokrasiyi İslama denk saymış olurlar.
Demokrasi, uygulandığı toplumların; sosyolojisi,kültür ve değerleri ile özgün pratikler ortaya koyar.
Tıpkı ticaret gibi;yahudi toplumunun ticari anlayışı ile Batılı toplumların ticari anlayışı ve Müslümanların ticari pratikleri birbirinden  farklılıklar göstermektedir.
Malezya demokrasisi ile Batılı demokrasiler arasındaki fark ile yine Batılı Demokrasilerin kendi aralarındaki fark;toplumların sosyolojileri arasındaki farklardan kaynaklanmaktadır.
Halka,millete ait bir yönetimin  bizzat halk iradesi tarafından belirlenmesinden daha hakkaniyetli ve güzel ne olabilir?
Hatta demokrasi bile, pratikte halk iradesini,temsiliyeti; ideal anlamda yansıtamamaktadır.
Ki Batılı entelektüellerin bu konuda eleştiri ve arayışlarını sürdürmekte olduğunu biliyoruz.
Bu itibarla Müslüman Aydınların ekseriyetinin;farklılıklar olsa da demokrasi karşıtlığında ısrar etmelerini anlamak mümkün değildir.
Bizdeki ezber ve taklit kültürü,maalesef tüm bünyeyi sarmış durumdadır.
 Yeni bir İslam Medeniyeti ya da İslam Medeniyetinin külleri arasından yeniden İhyası için;Kur'an ve Sünnet ışığında siyasetten,ekonomiye her alanda yeni paradikmalara ihtiyaç vardır.
Emevi ve Abbasi saltanat rejimlerinin, asırlar önce oluşturduğu paradigmaları ile; modern çağda bırakınız ön almayı,yönümüzü bile bulmamız mümkün değildir.

  


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bangladeş Dosyası