Adalet ve Şefkat

Tüm Devrim Hareketlerinin yaşadığı en önemli savrulma noktası, aşırı güvenlik fobisi ve ideolojik aşırılık hastalığıdır. Bu her iki zaafiyet; karşı devrim hareketlerinden daha fazla zarar vermiştir Devrimlere. Özgür düşünce ortamını ortadan kaldırarak istibdata yol açmakta, nizamın yerini kaos ve şiddet almaktadır. En masum eleştiri “karşı devrim” olarak yaftalanmakta, aydınlar ve kanaat önderleri düşünce açıklamaktan korkar hale gelmektedirler. Bu duruma; illa da despotizm, toplumu korku ve baskı altına almak, çıkar elde etmek amacıyla gelinmemektedir. Devrimle yıkılan düzenin sahibi güçlerin ve uluslararası istikbarın Devrime karşı hasmane siyasetleri, aşırı güvenlik politikalarına yönelmeyi dayatmakta, bireysel ve toplumsal özgürlüklerin gerilemesine neden olmaktadır. Böyle bir sürece giren Rejim adalet ve hukuk sistemini de bu yönde dizayn ederek, her türlü muhalif söylem yargı kıskacı ile susturulmaya çalışılmakta, doğal olarak hukukun siyasallaşmasına neden olmaktadır.

7 Temmuz 1999 da, once Tahran Üniversitesinde başlayan ve giderek tüm Ülke üniversitelerinde baş gösteren özgürlük talepli öğrenci olaylarının, Besic gibi gönüllü yada profesyonel guruplar tarafından şiddet kullanarak dağıtılması, Dini Rehber Hameney’i de üzmüş hatta endişelendirmişti. Dini Rehber veciz bir şekilde ve ısrarla Besici muhalif öğrencilere karşı şiddet kullanmamaya davet etmekte,bu durumun kendini ne denli üzdüğünü, bu gençlere Devrimin ihtiyacı olduğunu hatırlatarak mesulleri şiddetle uyarmıştır. Bununla ilgili olarak Cameran’da Besic üyelerine yaptığı ilginç ve bir o kadarda İrandaki şiddetin kaynağındaki psikolojik nedenleri göstermesi açısından önemli tarihi konuşmasının o bölümünü ilgili olanların bilgisine sunuyoruz. (Bkz. RASTHABER "Rehber Besicleri Uyardı-Video)

Rehberin konuşması kadar önemli ve dikkat çekici durum dinleyen Besic Üyelerinin duygusal ve psikolojik halidir. İdeolijik aşırılığın tipik örnekliğini görmekteyiz. Bu gençler eğer control edilmezse, kendi gibi düşünmeyen mü’min kardeşlerine karşı nasıl davranacaklarını gerek tarihte ve gerekse son Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası olaylarda hep beraber gördük! Ve bu gün ortaya çıkan Tablo, Rehber Hameney’in 1999 Temmuzunda Besice yaptığı uyarılarının ne kadar haklı ve gerçekci olduğunu göstermektedir. Rejimi ve Devrimi koruma adına aşırı şiddet kullanımı ve siyasallaşmış yargı operasyonları ile Devrimin saygınlığı yara almıştır. Böylesi bir durum ne Halkın maslahatınadır ne de Devrimin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bangladeş Dosyası